Interieurontwerp

Vitrage – de ‘fee’ onder de gordijnen

Zoveel gordijnen, zoveel smaken. Sommige gordijnen horen bij elkaar, zoals overgordijnen en de vitrage. Vitrage is een hele dunne doorzichtige stof die vanwege die transparantie het daglicht fraai gefilterd je kamer in sluist. Je kunt gewoon door vitrages heen kijken maar hebt toch het gevoel alsof je achter een gordijn zit. Vitrages waren vroeger voorzien van allerlei figuren en complete bloemstukken maar dat was in grootmoeders tijd. Moderne vitrages zijn vooral neutraal en nog steeds vaak wit of in elk geval in witte tinten zoals de linnen look. Wat grootouders ook niet hadden was een app waardoor je met je stem de vitrages automatisch van je raam kon schuiven. 

Vitrage verzacht daglicht

Vitrages maken je raam wat meer gevuld en vrolijker. Het daglicht gaat er alsnog doorheen alleen verzacht het een beetje. Dat geeft een heel mooi romantisch, zuiverend en rustiek effect. Vitrages zijn niet per se goed voor de privacy want zowel jij maar ook mensen op straat kunnen er nog wel doorheen kijken. Voor privacy doeleinden zijn de ook transparante inbetween gordijnen beter. Zoals hiervoor al gezegd, bij vitrage horen ook overgordijnen. Want ’s avonds, als de lampen aangaan, bieden vitrages helemaal geen hinder meer om naar binnen te kijken. Dan is het tijd om de overgordijnen te sluiten en je zo dus van de buitenwereld af te sluiten.

Witter dan wit of toch liever kleur?

Denk je erover na om vitrage te kopen? Dan is het tijd om te beseffen welke kleurstellingen je aanstaan en wat voor materiaal je vitrages moeten hebben. Er is keuze alom. Vitrages in neutrale en lichte kleurtinten zijn populair. Soms echter vraagt jouw interieurstijl juist om donkere kleuren die wat uitgesprokener zijn. Soms is het handig om bij de speciaalzaak naar een paar staaltjes te vragen om thuis eens te kijken hoe die combineren bij je bestaande interieurs. Maak je gebruik van een webshop? Die hebben vaak ook al een service waarbij ze je de gewenste staaltjes pijlsnel toe kunnen sturen.

Past het net niet, dan lijkt het ook niet

Misschien heb je een retro-interieur. Of een interieurstijl met een vintage karakter uit een bepaalde tijd. De sixties. Of de art deco ‘roaring twenties’. En wil je dan ook je vitrages tweedehands als vintage kopen. Dit is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Je moet dan wel goed overweg kunnen met de rolmaat want het inmeten is een behoorlijk klusje. Wil je dat gedoe zelf niet? Bij tal van gordijn speciaalzaken is er de optie om ze door hen ingemeten en hangklaar bezorgd te krijgen. 

Voor je vitrage koopt, vergelijken!

Vitrage koop je niet om de paar jaar. Dat gaat gewoon zomaar een half leven mee. Zorg dan ook dat je goed over je keuze nadenkt. Dat de stof die je uitzoekt, niet na twee jaar al weer verveelt. Het aanvragen van samples kost een beetje tijd maar helpt je wel degelijk in het selectieproces. Vooral het naast elkaar vergelijken van de diverse vitrage stoffen doet je beseffen dat er wel veel mogelijkheden zijn. Speel ook eens met de samples, zet ze in vol en zwak daglicht en kijk welke werking ze dan hebben qua licht doorvoer. 

Bestel verduisterende gordijnen bij Gordijn24.